Hidrofor
Hidrofor Nedir?
Hidrofor, su basıncının yetersiz kaldığı durumlarda yeterli basıncı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Hidrofor bir veya daha fazla pompa ile birlikte basıncı kontrol ederek gerektiğinde pompaları çalıştırıp durduracaktır. Hidrofor Bir analog veya dijital sensörden ve pompa ile sensör arası iletişimi sağlayacak bir kontrol panelinden oluşan paket sistemdir.
Hidrofor, şebeke su basıncının yetersiz kaldığı yüksek yapıların su gereksinimlerini sağlamak için, suya üst katlara çıkacak basıncı sağlayan pompa sistemidir. Ayrıca hidrofor, su kesintilerine karşı binaların zemin ve bodrum katlarındaki depolarında biriktirilen suların üst katlara pompalanması içinde kullanılırlar.
Hidrofor Çeşitleri
Hidrofor kullanım amaçlarına göre;
* Kullanma suyu hidroforları
* Yangın söndürme suyu hidroforları
* Sulama suyu hidroforları
* Proses suyu hidroforları
Hidrofor İçerdikleri teknik özellikler dikkate alınarak örneğin;
* DIN
* VdS
* NFPA
Hidroforlar, ilgili norm ve standartlara uygunlukları itibariyle sınıflandırılmaktadır.
Hidrofor Kullanılan pompa sayısına göre;
* Tek pompalı hidroforlar (Resim 2.15 ve Resim 2.16)
* Çok pompalı hidroforlar (Resim 2.17)
olarak isimlendirilmektedir.
Ayrıca kullanılan pompaların konstrüktif veya fonksiyonel özellikleri itibariyle hidrofor;
* Dikey tip pompalı hidrofor
* Yatay tip pompalı hidrofor
* Normal emişli hidrofor
* Kendinden emişli olan hidrofor
gibi yapısal ve işletim tarzını belirleyici bir gruplandırmaya tabi tutulmaktadır.
Hidrofor
Hidrofor bünyelerinde aşırı basınç ve güçlü elektrik akımı bulunduran cihazlardır. Hidroforhakkında teknik bilgi ve deneyimi olmayan kişiler müdahale yapmamalıdır. Hidrofor genel bakımlarını mutlaka hidrofor bilgisi olan ehli kişilerin (hidrofor servis elemanı) yapması gerekmektedir. Hidrofor üzerinde bulunan basınç şarteli kesinlikle ellenmemelidir.
Her hidrofor sisteminde bir çalışma basınç ayarı vardır bu binanın yükseklik ve daire adedine göre irtifa ve su kullanım miktarı hesaplanarak min ve max olarak teknik servis elemanı tarafından ayarlanır.Bakımsız bırakılan bir hidrofor üzücü kazalara neden olabilir.
Hidrofolarınızı sağlığınız açısından 2-3 yılda bir mutlaka temizletmelisiniz.
Hidrofor Çalışma Prensibi
Hidrofor, şebeke suyunun yetersiz olduğu durumlarda kullanıcıyı yormadan, otomatik devreye giren pompalardır.
Hidrofor bir su tankındaki suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktaya pompalar. Tankın bir diğer görevi de üstünde yardımcı elemanları taşımaktır.
Kapalı depo olan su tankına su verildiğinde, su ile orantılı olarak hava basıncıda artar. Depodaki su arttıkça basınçta artar. Depo üzerine bir manometre konulur, manometrenin amacı suyun basıncını ölçmektir. Hidrofor depo belli bir seviyeye kadar dolduğunda, binada bir çeşme açıldığında suyun basıncı hemen düşer. Hidrofor Depoyu tamamen doldurmak tehlikeli olur. Bu yüzden kompresör ile hava elde edilir ve bu kompresör basınç otomatiği ile basınç düşünce otomatik olarak devreye girer.
Hidrofor pompası ihtiyaca göre seçilmelidir ve suya istenilen yere gidecek basıncı verebilmelidir.
Hidrofor, su tankı ve pompadan oluşmaz. Depo üzerine monte edilmiş yardımcı elemanlarla istenilen kolaylığı sağlar.
Hidroforun bulunduğu sisteme göre, musluğu açtığınızda tank içindeki basınç düşer. Hidrofor otomatik olarak devreye girer ve belirtilen basınç seviyesine geldikten sonra otomatik olarak kapanır.
Hidrofor Yardımcı Elemanları
Manometre; depo üzerine monte edilir ve suyun basıncını kontrol eder
Çek Valf; su çıkış yerine takılır. Suyu basıncı düştüğü zaman suyun geri akmasına engel olur. ( Hidrofor)
Hidrofor Seviye elektrodu; su seviyesini kontrol eder ve depodaki su belirtilen değerin altına düşünce su takviyesi yapar.
Hidrofor Küresel Vana(Şiber); bazı durumlarda suyun akışını durdurmak için kullanılır.
Hidrofor Basınç Anahtarı; hidrofor tankının basıncına göre hidroforun kapanıp açılmasını sağlar.
Hidrofor Güvenlik Vanası; depodaki fazla basıncı dışarı atarak depoya zarar gelmesini engeller.
Hidrofor Selenoid Vana; Suyun seviyesini kontrol ederek, tankın hava takviyesini sağlar.
Hidrofor Kullanıldığı Yerler ve Özellikleri:
Hidrofor az katlı binalar, otel, dükkan, endüstriyel tesisler, hastane , diyaliz su sistemleri ve okullardaki suyun basınçlandırılması için kullanılır.
Hidrofor Sıvı sıcaklığı : 0°C +40°C
Hidrofor Ortam sıcaklığı : 0°C +40°C
Hidrofor Max. çalışma basıncı 10 bar
Hidrofor Pompa şalt sayısı saatte max 100
Motor koruma sınıfı IP 54
Hidrofor şebeke suyu basıncının yeterli olmadığı durumlarda devreye girerler. Hidrofor suyun basıncını arttırmaya yarayan pompa sistemleridir. Genellikle elektrikle çalışan hidrofor sistemleri, bina yüksekliği ve daire sayısına göre istenilen basınç ve debi özelliklerine uygun olarak, bir yerde depolanmış suyu emiş yaparak çalışmaktadır.
Hidrofor sistemleri az katlı ve çok katlı binalar, villalar, siteler, okullar, apartmanlar, iş merkezleri, oteller ve sosyal tesislerde şebeke suyu veya depolardan basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılmaktadır. Arzu edilen basınçta sürekli ve konforlu su sağlamak için hidrofor hesabı yapılmalıdır.Ve pompa tipine uygun olarak hidrofor pompası ve hidrofor basınç tankı seçimi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca, hidrofor basınç şalteri ayarı ile pompanın devreye girişi kontrol edilerek enerji tasarrufu sağlanmakta ve doğru hidrofor hesabı ile pompanın verimli olarak uzun ömürlü çalışması sağlanmaktadır.
Tek bir sonuç gösteriliyor